Zwangerschapsyoga – De bevalling bespoedigen

Zwangerschapsyoga – Bespoedigen van de bevalling

Een cursiste van de zwangerschapsyoga is al 39 weken zwanger en het was vandaag al een compliment waard dat ze nog naar de les was gekomen. Natuurlijk had ze last van pijntjes, ongemak, laatste loodjes-gevoel en genoeg redenen om niet meer te komen en toch was ze er. 

Ze had zich als voorbereiding op de les en op haar bevalling, thuis grondig verdiept in de syllabus met alle ademhalingsoefeningen en de verschillende fases van de bevalling. Nadat ze hier nog enkele vragen over had gesteld en ik vroeg of ik nog iets voor haar kon doen, vroeg ze, Mishja, hoe kan ik de zorgen dat de bevalling snel verloopt en hier zelf voor zorgen?

Prachtige vraag! Enerzijds getuigt het stellen van deze vraag dat ze er inmiddels door de zwangerschapsyoga van overtuigd is dat ze zelf invloed kan uitoefenen op haar bevalling en daarnaast is getuigt dit van bereidwilligheid om zelf de teugels in handen te houden. Een geschenk voor jezelf en je kindje. Het antwoord op haar vraag bevatte naast dat ze mag vertrouwen op de ademhalingstechnieken, een positieve houding en flexibiliteit in wat er gaat komen, vooral naar de mogelijkheid van bewegen. 

Ik zeg het mijn cursisten, vaak, heel vaak, blijf zo lang mogelijk in beweging. Blijf zo lang mogelijk op de been, pas de weeëndans toe, ga dansen, blijf lopen al is het stapje voor stapje. Maar waarom?

  • Het houdt het bekken ontspannen en er blijft daardoor meer ruimte voor het kindje om zijn weg te vinden in het geboortekanaal.
  • Het zorgt voor voldoende doorbloeding in het bekkengebied waardoor de bloed- en zuurstoftoevoer naar het kindje optimaal is.
  • Je hebt door deze lichaamshouding meer het gevoel dat je in controle bent en niet liggend overgeleverd aan de weeën.

Dit is zijn een aantal voordelen en zeker niet uitputtend. Uit eigen ervaring heb ik dankbaar gebruik gemaakt van om zo lang mogelijk in beweging te blijven, zelf bij een ziekenhuisopname waarbij ik aan de ctg zat en aan het infuus. De infuuspaal werd mijn grootste vriend en we hebben wat afgeknuffeld. 😉 

Spreekt bovenstaande je aan? Dan is het de moeite waard om je te verdiepen in de voordelen van verticaal bevallen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *